Nastává dlouho očekávané období pro všechny milovníky bylin a květin. Čas na sběr, zpracování a vytvoření si zásob na chladné zimní večery, kdy nejvíc zahřeje čajová směs, která je vlastnoručně nasbíraná a usušená. Sama teď běhám po loukách a lesích s košíkem nacpaným tím nejlepším co příroda dává. V hlavě mi naskakuje plejáda nápadů, co s voňavým nákladem udělám. Může se zdát, že sbírání bylin je ta nejjednodušší věc na světě, ale i ta má své zásady a pravidla, aby nám bylinky vydržely voňavé celou zimní sezónu a nemuseli se trápit, když nám květy zhnědnou a musíme je vyhodit. Abychom se i příští rok mohli vrátit na stejné místo a opět něco málo utrhnout z té nejdokonalejší lékárny, kterou příroda je. Proto bych ráda v tomto článku odhalila pár základních pravidel, sběru, sušení, uskladnění a zpracování nasbíraných bylin.
- 1. PRAVIDLO
Vybereme si byliny, které bychom rádi usušili, chutnají nám, nebo je potřebujeme kvůli svému onemocnění a na zlepšení zdravotního stavu.
- 2. PRAVIDLO
Napište si seznam bylin, které budete sbírat. Podle herbáře zjistěte, kdy je nejvhodnější doba sběru dané bylinky, část rostliny, která se sbírá a vhodné podmínky pro její usušení.
Například:
Třezalka tečkovaná – Sběr vhodný od konce června do srpna
- Sbíraná část- kvetoucí nať
- Čas sběru- slunečné ráno po oschnutí rosy
- Sušení ve stínu, nebo uměle do 35°C
Divizna velkokvětá – Sběr vhodný od červa do září
- Sbíraná část- plně rozvinutý květ
- Čas sběru- slunné pozdní dopoledne, nesbíráme opadané a ovadlé květy, které později zhnědnou
- Sušení na slunci, nebo uměle do 60°C
- 3. PRAVIDLO
Při sběru dbáme na to, aby místo sběru bylo daleko od průmyslových zón, rušných silnic, polí a měst, kde hrozí zvýšené znečištění rostlin. Vhodné je si dopředu zjistit, lokalitu bylinky, kterou chceme sbírat. Zjistit si zda není zákonem chráněná, nebo se nenachází v chráněné krajinné oblasti.
- 4. PRAVIDLO
Sbíráme za slunečného počasí, sbíraná rostlina musí být čistá, suchá, nepoškozená, bez plísní a škůdců. Sbíráme do vzdušných nádob – košíků, plátěných a papírových sáčků, ošatek. Nedávejte byliny do mikroténových sáčků a igelitových pytlů.

- 5. PRAVIDLO
Při sběru kontrolujeme, aby sbíraná část byla v pořádku a utržená v období, kdy má nejvíce obsahových látek.
Květ: musí být plně otevřený, jasné barvy, bez plísní. Trháme opatrně. Květy patří mezi nejkřehčí část celé rostliny.
Kořeny a oddenky: omyjeme, vydrbeme kartáčkem a zbavíme hlíny. Sbíráme na podzim a brzy na jaře.
Pupeny: sbíráme při rašení, ale ne již v plném rozpuku.
Listy: trháme jednotlivě, list nesmí být zvadlý a špinavý.
Kůra: sbíráme na jaře, nebo na podzim po opadání listů ideálně za vlhka oškrabáním nebo seříznutím. Nožík, který použijeme, nesmí být zrezlý!
Nať: sbíráme dobře vyvinutou na počátku kvetení.
Plod a semeno: sbíráme dobře dozrálé, nenatlučené. Nesmí být zkažené!
- 6. PRAVIDLO
Sušíme na lískách, ošatkách, sítech, velmi dobrá varianta jsou závěsné sítě na sušení. Šetří místo a můžete sušit více druhů najednou. Místo pro sušení by mělo být ve stínu, dobře větratelné a suché. Můžete sušit i uměle v troubě, nebo sušičkách na ovoce. Bylinky sušíme v tenké vrstvě. Hlídáme, aby nedošlo k zhnědnutí či ztrátě přirozené barvy. Po důkladném usušení bylinky nařežeme na menší části, rozdrobíme a dáme do suchých sklenic na tmavé místo.

- 7. PRAVIDLO
Bylinky, které nezvládneme zpracovat do další sklizně, prohlédneme, pokud se nám zdají bez barvy a vůně je na čase udělat si novou zásobu. Některé bylinky si svůj účinek ponechávají pouze určitou dobu a po jejím uplynutí ztrácí svůj léčebný účinek. U každé bylinky je proto vhodné zjistit doporučenou dobu skladování.
- 8. PRAVIDLO
Sušení není jediný způsob jak bylinky uskladnit. Můžete vyrobit tinktury, šťávy, oleje, masti, med.

Tip: Nasušte si jednotlivé druhy a z nich si podle vlastní fantazie a chuti vytvořte vlastní čajovou směs. Bohatě stačí 3-4 druhy, můžete je doplnit pro lepší vzhled plátky růží či květem levandule.
Maria Treben známá bylinářka vytvořila bylinnou směs nazvanou – ,,Míchaný čaj rodiny Trebenových.” Její směs mě dostala do kolen svou obsáhlostí.
Zde ji pro představu uvádím:
Podběl, petrklíč, violka vonná, plicník, štavel, popenec, kopřiva, kontryhel, rozrazil, jahodník, ostružník, maliník, sedmikráska, bez černý, lípa, heřmánek, tužebník, měsíček, mařinka, mateřídouška, meduňka, máta, řebříček, divizna, dobromysl, vrbovka, řepík, svízel, zlatobýl, rdesno ptačí, růže.
Jsou to bylinky, které i dnes bez problémů nasbíráte a podle chuti můžete kombinovat.
Přeji Vám, aby se sbíraní a sušení podařilo. Neberte sběr jen jako lov na zásoby. Je to skvělá příležitost být na chvilku sám v přírodě, vyvětrat se, odpočinout si od povinností a pohladit duši, krásnou procházkou.

Pokud se Vám článek líbil, napište mi. Ráda také odpovím na Vaše dotazy.
Krásný den Monika