Konečně jsem se rozhodla vložit návod na výrobu vlastního voňavého kastilského mýdla.
Vyzkoušela jsem již hodně receptů. Neustále jsem upravovala poměry jednotlivých surovin. Mnoho pokusů skončilo v lepším případě nastrkané mezi ručníky. V horším případě v koši. 🙁
Vždy to skoro obrečím. Znáte to, těšíte se na výsledek, jste přesvědčení, že teď už ten výsledek bude stát opravdu za to. A potom přichází rozčarování, že to tak není. Mýdlo zkrátka nemá ty vlastnosti, které by mít mělo.
A jelikož jsem puntičkář, mám ráda věci dokonalé a krásné, tak jsem uvařila mnoho a mnoho mýdel, než jsem s výsledkem byla spokojená.
Velmi mi k tomu pomohla stránka www.soapcalc.net. Kde si vyberete suroviny, které chcete použít a v jakém množství. Soapcalc potom vypočítá přesný poměr hydroxidu sodného a vody. Stránka je skvělá i v tom, že nám ukáže vlastnosti mýdla, které vytvoříte. Jaká bude například pěnivost, tuhost, krémovitost a celková kondice výsledného mýdla
viz obrázek.

Na výrobě vlastního mýdla je skvělé, že pokud chcete mýdlo jednoduché bez příměsí a barev, nepotřebujete k tomu mnoho surovin. Postupně, jakmile zjistíte, že to tak složité není, můžete začít experimentovat s přísadami, vůněmi, barevnými oxidy, zkrátka co Vás napadne.
Co budete potřebovat:
- Kuchyňskou váhu
- Nerezové kastrůlky 2ks
- Ponorný mixér
- Špachtle
- Kuchyňské jednorázové utěrky
- Rukavice
- Misky (pokud budete chtít barevné mýdlo)
Suroviny:
- Destilovaná voda 210g
- Hydroxid sodný 93g
- Bambucké máslo 140g
- Kokosový olej 175g
- Olivový olej 350g
- Ricinový olej 35g
- Barevné oxidy
- Esenciální oleje
- Bylinky
- Formy na mýdlo (kelímky, nádobky, silikonové formy na muffiny)

Postup:
Nejdříve si navážíme hydroxid sodný a vodu. Na kuchyňskou váhu postavíme nerezový hrnec a navážíme destilovanou vodu.

Další na řadu přijde hydroxid sodný.
UPOZORNĚNÍ: hydroxid sodný vždy přidáváme do vody.
Nikdy ne NAOPAK!!!

Hydroxid je žíravina, proto vždy máme ochranné rukavice, brýle či štít. Když hydroxid sodný dáme do vody, dochází ke vzniku par a tepla. Aby se dráždivé páry neuvolňovaly v místnosti a nedošlo k jejich nadýchání, je dobré si hydroxid navážit zvlášť do nějaké nádobky (kádinky), vzít naváženou vodu a odnést ven z místnosti. U mě krásně poslouží parapet okna. Venku nasypeme hydroxid do vody. Roztok musíme opatrně míchat, aby nedošlo k přichycení hydroxidu ke dnu nádoby.

V mezičase, kdy nám pomalu chladne roztok hydroxidu za oknem 🙂 si navážíme oleje a másla. Všechny suroviny používám v Bio kvalitě a lisované za studena, protože chci mít mýdlo kvalitní se všemi cennými látkami, které oleje obsahují. Rafinací a čištěním se bohužel tyto obsahové látky ztrácejí.
Nejdříve začínám navažovat másla a potom přilévám oleje. Ricinový olej přidávám kvůli krémovitosti a lepšímu vzhledu mýdla. Dobře funguje i kvalitní řepkový olej, mandlový olej zase dobře pění a olivový olej je skvělý pro své čistící účinky.

Rozehřejeme si plotýnku na nižší stupeň 1-2, bohatě to stačí.
Bambucké máslo i kokosový olej mají nízký bod tání. Tak to jde poměrně rychle. Je dobré neustále míchat. Jakmile dojde k úplnému rozpuštění tuků, okamžitě stahujeme ze zdroje tepla a necháme chladnout.

Jakmile mají roztok hydroxidu sodného a rozpuštěných tuků přibližně stejnou teplotu, nalijeme vodnou část do olejové a začínáme na nižší otáčky míchat ponorným mixérem do fáze lehce pudinkové konzistence.

Na hodně stránkách se dočtete, že mýdlo má dělat stopu. Pro mě je lépe pochopitelný vzhled pudinku než popis stopy. 🙂

Když máme krásně hladkou strukturu mýdlové hmoty, přicházejí na řadu barvy. Tvořivosti se meze nekladou. Proto mám tuto fázi nejraději. Samozřejmě kdo je minimalista a dává přednost jednoduchosti, může nechat mýdlo v této základní podobě a rovnou vlít do připravených forem.
Rozhodla jsem se udělat pár mýdel jednoduchých.

A zbytek mýdlové hmoty jsem rozdělila na dvě části. Do jedné jsem nasypala červený minerální oxid. Mám vyzkoušené, že práškové barvy fungují mnohem lépe než barvy tekuté a mnohem lépe si dotváříte výslednou sytost. Vždy je lepší začít na menším množství. Vymíchat a přidat barvu pokud si přejete mýdlo výraznější.


Červené mýdlo máme připravené a druhá barva bude bílá. Tam použiju oxid zinečnatý, nebo oxid titaničitý a opět podle sytosti doplňuji a vymíchávám. Opatrně pokud bude oxid zinku dělat hrudky a nepůjde vymíchat ručně, je povoleno nakrátko použít ponorný mixér. 🙂


Pokud máme namíchané barevné varianty mýdla a připravené formy je ten pravý čas přidat esenciální oleje, bylinky, vitamíny.
….
U těchto mýdel jsem se rozhodla pro levanduli a rozmarýn. V mýdle budu tvořit mramorovou strukturu.

Nejdříve jsem nalila bílé mýdlo do 2/3 formy a pořádně sklepala, abych vyhnala nežádoucí vzduchové bublinky. Pomocí skleněné tyčinky, nebo lžičky jsem potom mýdlo vytáhla do okrajů formy. Potom přišlo na řadu mýdlo červené.
Nalila jsem na bílé mýdlo malý bobeček červené hmoty. Opět uhladila a sklepala do roviny.
A tyčinkou jsem začala dělat v hmotě kroužky se shora směrem dolů.
Můžete si vymyslet různé pohyby, kroužky, rovné tahy, kličky. Co se Vám bude líbit.


V tuto chvíli musí mýdlo vyzrát. Zrání trvá asi 4-6 týdnů. Rozumín nedočkavcům, kteří by nejraději mýdlo vylouply a ihned s ním běželi pod kohoutek s vodou, ale vydržte. Všechny dobré věci potřebují čas. 🙂
Po ztuhnutí mýdla, které trvá většinou do druhého dne. Mýdlo vyklopte. V tuto chvíli má vysoké pH. Zhruba kolem 12. Potřebujeme, aby kleslo na hodnotu kolem 7pH. Je dobré si napsat datum uvaření mýdla a po uplynutí čtyř týdnu odloupnout malý kousek, namočit do vody a přiložit k němu indikátorový papírek. Ty jsou běžně k dostání v lékárně, nebo zdravotních potřebách. Podle zbarvení pH papírku poznáme jak zásadité mýdlo je, a jestli ještě musíme počkat, nebo už můžeme ruce mydlit. 🙂
Doufám, že se Vám tento článek líbil. Snažila jsem se ho popsat co nejpodrobněji, aby to bylo dostatečně srozumitelné i pro mýdlové začátečníky. Ale pokud potřebujete cokoliv dovysvětlit pište a ráda Vám odpovím.
Tak Vám všem moc držím palce s mýdlařením. Doufám, že se podaří hodně bublinek a voňavých krémových mýdel.
Vaše Monika