
Květová voda získaná parní destilací z damašské růže.
Růže damašská lat. Rosa x damascena
Čeleď: růžovité lat. Rosaceae
Opadavý keř, který vznikl zkřížením růže galské a růže mošusové nejspíše pochází z Malé Asie, nebo Persie. V současnosti je největším pěstitelem Bulharsko. Dorůstá do výšky až 2 metrů.
Listy jsou řapíkaté a eliptické, okraj pilovitý. Jsou Lichozpeřené s 5-7 lístky. Větve jsou převislé hustě osázené ostny. Květy jsou oboupohlavné, mnohokvěté chocholíky, které vyrůstají na konci větviček. Mají intenzivní vůni a barva je od bílé až po sytě růžovou. Plodem je červený šípek.
Má ráda teplé a slunné stanoviště, písčitou půdu a relativně vysokou vlhkost vzduchu, která je důležitá pro dobrý základ poupat. Okvětní lístky se sbírají těsně po rozbřesku, kdy si uchovávají vysoký obsah silic. Květy se musí rychle zpracovat, čím méně se jich dotýkáme a mačkáme, tím kvalitnější olej získáme. Esenciální olej z damašské růže je nejdražší na světě. Na 1kg oleje je potřeba 3000kg čerstvých květů. Vedlejším produktem je růžový hydrolát.

Obsahové látky:
Terpenoidy: vonné látky lipofilní povahy.
Alkaloidy: velmi silné až toxické působení, většina je nerozpustná ve vodě. Ve struktuře se nachází dusík.
Flavonoidy: Látky chránící před volnými radikály, UV zářením, zabraňují peroxidaci lipidů, posilují srdce. Mají antimikrobiální efekt. V přírodě bývají většinou žlutého zabarvení.
Fytosteroly: mají podobnou funkci jako cholesterol, zpomalují stárnutí a jsou prevencí před záněty.
Třísloviny: Snižují zánět, svědění, bolest, stahují drobné žilky, zastavují krvácení, urychlují hojení.
Léčivé vlastnosti: Růžový hydrolát je velice ženská květová voda, používá se při přecitlivělosti, podrážděnosti. Zklidňuje poštípání, či kožní vyrážky, spálení od slunce, svědění. Velice dobře čistí a tonizuje pokožku, zklidňuje zánět a vyhlazuje vrásky. Vnitřně se používá u silné a bolestivé menstruace, PMS (premenstruační syndrom), vaginální svědění. Při záchvatu vlčího hladu (čajová lžička růžové vody do 250ml teplé vody a užít před jídlem).


